Božićni prijam Županijskog HNŽ i Gradskog odbora Mostar HDZ-a BiH

U Domu HDZ-a BiH u petak, 22. prosinca 2017. godine u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije održan je Božićni i Novogodišnji prijem.

Uz brojne stranačke dužnosnike prijemu su nazočili i prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora u BiH, Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Jelka Miličević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi FBiH, Denis Lasić, ministar prometa i veza u Vladi FBiH, nositelji izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, crkveni velikodostojnici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, akademske zajednice, sportske zajednice, gospodarstvenici i predstavnici medija.

„Ovogodišnjoj pripremi za doček Božića možda nam, osim nade i iščekivanja rođenja, otvorenosti očiju i srca, najviše treba duboka svjesnost i unutarnje smirivanje. Evo i na koncu 2017. godine mi još uvijek nemamo zastupničku vlast u gradu nakon što je Ustavni sud ukinuo diskriminatorne odredbe izbora vijećnika u gradsko vijeće, koje su išle na štetu hrvatskog naroda. ovakvo stanje uvelike otežava funkcioniranje grada općenito.
No kako god Gradski odbor uspijeva, iako nema izravan politički alat kroz vijećnike u Gradskom vijeću, nametnuti bržu realizaciju projekata predviđenih u proračunu grada. Mostar je zasigurno bolji nego na koncu prošle godine. čvrsto vjerujemo kako ćemo u 2018. godini imati završene kapitalne infrastrukturne projekte uz one komunalne od kojih najviše očekujemo.
Advent i božićne blagdane osjećamo kao slavljenje koje nam osnažuje duh i vjeru, hrabri, unosi radost u naše živote za bolje danas i sutra. Njegujmo ono što nas veže i drži na okupu. Slavimo s ponosom našu Herceg Bosnu, hrvatsko ime, lentu trobojnice s hrvatskim grbom obavijenu oko božićne pšenice i upaljene svijeće.
Božić ostaje čudesna razmjena u kojoj Bog, u zamjenu za ljudske strahove i tjeskobe, grijehe i smrt - nudi nadu, oproštenje, radost i život u punini.“ – poručio je u svom pozdravnom govoru i božićnoj čestitki predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Damir Džeba.

„U proteklom smo razdoblju ulagali mnogo truda u stvaranje pozitivnog ozračja u našoj županiji pri čemu smo se vodili kulturom dijaloga. Samo iskren dijalog i politička hrabrost mogu nas dovesti do jačanja povjerenja i pozitivnih pomaka.
Ne mogu, a da ne spomenem problem odlaska mladih, kako iz Grada Mostara, tako i iz Hercegovačko-neretvanske županije. Na ponos nam je naše Sveučilište, jedino na hrvatskom jeziku u BiH, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Matica Hrvatska, Narodna knjižnica, Simfonijski orkestar, Lutkarsko kazalište, Hrvatsko narodno kazalište te Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača koje su nositeljice kulture te najveće hrvatske kulturne ustanove Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije. U skladu s tim, prioritet naše županije je jačanje ovih institucija, ali i gospodarstva čime našoj mladeži pružamo priliku da nakon školovanja pronađu posao i zasnuju obitelj baš na ovim prostorima.
O političkoj stabilnosti u županiji svakako ovisi i održavanje izbora u Mostaru i provedba Odluke Ustavnog suda BiH. Rješavanje statusa Grada Mostara bit će istinski pokazatelj demokratskih vrijednosti u BiH. Ono što želimo je da Grad Mostar bude uređen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u BiH prema svim demokratskim načelima i standardima.
Županijski odbor je kroz protekli mjesec posjetio dio općinskih odbora Hercegovačko-neretvanske županije te na taj način nastojimo održati stabilnost, približiti se svim članovima, ali i uvidjeti priliku za boljim djelovanjem gdje je to potrebno.
Dragi prijatelji, ovo je prikladna prigoda da vam zahvalim na susretljivosti i pomoći, a nadam se da će nova godina donijeti mudrosti da učinimo mnogo više. Zajednički interes svih nas je kvalitetnija suradnja među partnerima kako bi Županija, a i Grad Mostar mogli odgovoriti izazovima vremena pred nama. Još jednom vam želim zahvaliti što ste se odazvali pozivu Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a BiH te time uveličali ovo božićno druženje.
Svim stranačkim kolegicama i kolegama, simpatizerima te uzvanicima, građanima naše Županije i Grada Mostara želim blagoslovljene nadolazeće blagdane te uspješnu novu godinu.“ – kazao je predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Hercegovačko – neretvanske županije Ljubo Bešlić.

***