Član Predsjedništva GO HDZ-a BiH Mostar Vlatko Marinović na temu izbora u Mostaru

Oslobođenje donosi temu oko izbora u Mostaru, a jedan od onih koji su dali izjave tim povodom je i Vlatko Marinović, član HDZ-a BiH koji je jedno vrijeme bio član pregovaračkog tima.

Marinović kaže da su u gradskoj organizaciji ove stranke obradovani nedavnom presudom iz Strasbourga. Uz čestitke upućene sugrađanki Irmi Baraliji, koja je bila hrabra i odvažna te tako uradila dobru stvar za Mostar, rekao je da je presudom činjenica kako Mostarci ne mogu birati ili biti birani, ustvari kulminirala. Europski sud, podsjetio je, utvrdio je da su građani dosad bili diskriminirani.

-Presuda iz Strasbourga je jedino što smo mogli očekivati u ovom slučaju. Sada je ključno pitanje kako riješiti sve to. Kako ustvari urediti pravila a da to bude i na razuman i matematički ispravan način, rekao je Marinović.

Smatra da je stvar davno morala biti riješena, pa da je i rok od šest mjeseci predviđen presudom, na neki način, suvišan.

-U posljednje vrijeme ponavljamo jednu te istu stvar, a to je da moramo riješiti Izborni zakon, pa tek kasnije i Statut Grada. To je jedino rješenje i mi očekujemo da budemo uspješni, dodao je.

Prokomentirao je i prijedlog iz SDA, koji se odnosi na zakon o Mostaru.

-To vidimo kao vrstu izvanrednog rješenja. Ono bi Mostar tretiralo kao zaseban distrikt i to bi trebalo biti iznivelirano na način da bi se, ukoliko se već razgovara, priča mogla postaviti i šire. U tom bi se slučaju išlo na varijantu o zakonu o jedinicama lokalne samouprave ili izmjeni i dopuni tog zakona na razini FBiH. Pitanje je gdje bi se to točno trebalo izglasati, ističe Marinović, pa na kraju i podsjeća na to kako “imamo neustavne odredbe Izbornog zakona i on se mora mijenjati”.

-To je jedino što se može i treba raditi. Samo Parlamentarna skupština BiH može donijeti izmjene i dopune tog zakona, smatra Marinović.

Za portal: hercegovina.in

***