Gratz ne poznaje Ustav FBiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz ponudio je tzv. 'mapu puta', u sklopu koje je i okvir za izbore u Mostaru, a na temelju platforme 'Naš Mostar', koja predviđa izravan izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice. Prijedlog je s rezervom dočekan u mostarskim organizacijama parlamentarnih stranaka. U opozicionom SDP-u više su razmišljali o jučerašnjoj izjavi Valentina Inzka.

Visoki predstavnik je rekao da su na tragu rješenja za Mostar i to je bila lijepa vijest. Nadam se da će se postići dogovor, kaže predstavnik lokalnog SDP-a Edin Zagorčić, ponavljajući da se do rješenja ne može i neće doći bez konstruktivnoga dijaloga svih stranaka.
"Odavno zagovaramo zajednički sastanak, jer bez toga nećemo daleko dogurati. Mjesto sastanka treba biti Gradska vijećnica, a stranke moraju biti spremne na kompromis s ciljem postizanja dogovora. Izbori su nam prijeko potrebni," smatra Zagorčić.
Predsjednik HDZ-a Mostar Damir Džeba prije nego što je prokomentirao Gratzov prijedlog, konstatirao je da bi bilo bolje da o Mostaru raspravljaju i prijedloge daju – Mostarci.
"Očigledno je da gospodin Gratz ne poznaje Ustav FBiH niti suštinu presude Ustavnog suda, koja se odnosi na naš grad. Ako bi zaživio taj prijedlog, neminovno bi morali mijenjati Ustav FBiH, pa upravo zbog toga prijedlog ne može proći. On je neprihvatljiv i neustavan," tvrdi Džeba.
U prijedlogu SDA i SBB-a za Mostar naveden je izravan izbor dvojice kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnike, nakon čega bi se u Vijeću birao konačan trojac.
Na taj način bismo zadovoljili i Ustav koji nalaže da se gradonačelnik bira neizravno, a u tom slučaju bi na izbor značajno utjecali i građani. Jedna lista već nije dobar prijedlog. Danas imamo gradska područja koja bi trebala ostati izborne jedinice, iz kojih bi broj vijećnika bio proporcionalan broju glasača, a čime bismo zadovoljili presudu Ustavnog suda i europske standarde," ističe predsjednik mostarske SDA Salem Marić.

***