How Europe Works - RSI

Boris Rozić, član Mladeži GO Mladeži HDZ-a BiH Mostar boravio je na prvom od dva seminara (Beč i Bruxelles) u organizaciji Robert Schuman Instutute-a, Politishe akademie ÖVP-a i Wilfried Martens Center for European Studies, koji je održan u Beču od 08. do 12. travnja pod nazivom How Europe Works (Introductory Seminar).
Na uvodnom Seminaru sudjelovalo je 13 članova političkih stranaka zapadnog Balkana (Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH), koji su delegirani od strane svojih stranaka, kako bi prije svega predstavili program svoje stranke, strategiju puta prema EU te svoju zemlju. Tijekom Seminara iscrpljene su mnoge teme i debate glede geopolitičke situacije na prostorima bivše Jugoslavije, pristupnih pregovora s EU, traženju modela političkog uređenja unutar spomenutih država, migrantske krize, mladih u politici, njihovom položaju i mogućnosti napretka na svim poljima te mnogih drugih aktualnih tema vezanih za mlade u politici. Mnogo se pričalo baš o mladima u politici iz razloga što je Kancelar Austrije najmlađi politički lider u Europi, Sebastian Kurtz (32 godine) koji upravo dolazi iz vladajuće stranke, čije je bio ministar u prošlom sazivu te ujedno i bivši ravnatelj Političke Akademije ÖVP-a.
Predavanja su održana u Domu Političke Akademije Austrijske narodne stranke (ÖVP Politishe Akademie), Domu Europske Unije, Austrijskom nacionalnom parlamentu i u središnjici ÖVP-a. Predavači su bili visokopozicionirane bivše i sadašnje političke eminencije usko vezane uz politiku Austrije i EU, kao što su Werner Fasslabend (bivši ministar obrane Republike Austije), Bettina Rausch (predsjdnica Političke Akademije ÖVP-a), Gunter Hausher (Nacioanal Defance Academy), Elisabeth Olischar (članica gradskog vijeća Beča), Otmar Lahodynsky, novinar najuglednijeg i najčitanijeg austrijskog političkog magazina „PROFIL“, Johannes Spreitz (Politička Akademija ÖVP-a), Bence Labossa (RSI), Dmitar Lilkov (WMCES), Arnold Kammel ( PolAk) i mnogi drugi.
Važno je napomenuti da je ispred Mladeži HDZ-a BiH delegirana i Ana Veselčić iz Tuzle te su naša dva delegata dobili sve pohvale od organizatora na više nego aktivnom sudjelovanju u debatama, raspravama i predstavljanju Mladeži HDZ-a BiH.
Sljedeći Seminar održati će se od 22. do 26. svibnja u Bruxellsu.

***