Hrvatski prijedlog odbacuje se samo zbog demonstracije sile predstavnika Bošnjaka

Mostar bilježi desetu godinu od posljednjih lokalnih izbora. Dok bošnjački političari najavljuju sastanke i rješenja, nikakvih korektnih pomaka nema. Niti je poznat datum početka razgovora stranaka niti su ponuđena neka nova rješenja koja bi osigurala biranje nove vlasti u gradu na Neretvi. Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH, za Večernji list kaže kako je prijedlog HDZ-a BiH odbačen samo zbog demonstracije sile Bošnjaka.
Promjene Ustava - Rekli su za naš prijedlog kako diskriminira ostale narode, da kroz naš prijedlog želimo stvoriti hrvatsku dominaciju. Ali kada smo ih pitali da nam konkretno pokažu primjere iz našeg prijedloga koji vode priču u tom smjeru, nisu to znali. Onda se jasno vidi kako samo mi nudimo rješenje za Mostar, a svi ostali prijedlozi diraju u Ustav Federacije. To bi značilo kako ove godine trebamo mijenjati Ustav FBiH, a o toj temi HDZ BiH ima puno toga za reći i promjene se ne mogu zadržati samo na pitanju Mostara - izjavio je Džeba za Večernji list. Dodaje kako je čak i Nurko Pobrić, stručnjak za ustavno pravo, rekao kako je tehnički prijedlog HDZ-a BiH ispravan, ne ulazeći u politiziranje. Ako je naš ispravan, onda se samo oko njega možemo okupiti. A oni su ga zbog demonstracije sile odbacili – dodaje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. Prema njegovim informacijama, SDA i SDP se trenutačno utrkuju tko će prvi sazvati sastanak o temi rješenja za Mostar. Hrvatski predstavnici poručuju kako su spremni doći bilo gdje i početi razgovore, a prema njihovom mišljenju, najbolje mjesto za početak pregovora je Gradska vijećnica. – Pristajem na sve razgovore, ali na pregovore pristajemo samo ako utvrdimo pregovarački okvir. Za pregovore je potreban partner. Ako nemamo partnera, s kim ćemo pregovarati? Znači, pregovore mogu voditi samo stranke koje imaju dovoljno ruku u Parlamentu da se dogovorene promjene mogu usvojiti. Pregovarački okvir u kojem ćemo se kretati mora biti poznat. Ranije je SDA odbio naš pregovarački okvir i zato sve stoji već neko vrijeme – objašnjava Džeba.
Nakon što su bošnjačke stranke ovih dana aktualizirale pitanje rješenja za Mostar, postavlja se pitanje kako su se nakon godina šutnje konačno sjetili tog pitanja? Ako uskoro ne bude konkretnih pomaka po tom pitanju, jasno će biti kako mostarski lokalni izbori još jednom služe za dobivanje jeftinih političkih bodova. I to rade one stranke koje se predstavljaju kao najveći zaštitnici ove države i Mostara. Ipak, kraj manipulacijama će morati doći brzo jer je sve manje vremena za konačno rješenje i pomake koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

IZVOR: Večernji list BiH

***