Intervju za Klix.ba: Spominjanje rata i oružja nas udaljava od normalizacije odnosa u Mostaru

Kakva je trenutna situacija po pitanju pregovora oko implementacije presude Ustavnog suda za Mostar i održavanja lokalnih izbora?

Situacija je takva da je u biti dogovoren način provedbe presude Ustavnog suda BiH za Mostar. Političke stranke iz Grada Mostara a koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su na razgovorima održanim u Gradskoj vijećnici došle do rješenja za izmjene Izbornog zakona sukladno onome što je Ustavni sud naložio. Imamo dogovorena dva modela i trebali smo se odlučiti za jedan koji bi se uputio u parlamentarnu proceduru i osigurao izbore u Mostaru. Stav Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara je da su oba modela kvalitetna i prihvatljiva te da nije važno koji ćemo izabrati kao konačni s ciljem da održimo izbore jer oba provode presudu Ustavnog suda. Međutim, bošnjačke stranke su insistirale da se u ovom vremenu raspravlja i o Statutu grada Mostara i time praktički odustali od dogovora za izbore u Mostaru u propisanim zakonskim rokovima. Rješenje za izbore je uvjetovano traženjem rasprave o Statutu i postizanjem političkog dogovora i time smo propustili rokove.
Na žalost moram istaknuti nepotrebno zaoštravanje retorike u posljednje vrijeme, vraćanje u prošlost s potpuno neprihvatljivim ocjenama da su i hrvatski i srpski narod u BiH agresori na Bosnu i Hercegovinu. Spominjanje rata, oružja, nerazumnih političkih pokliča kroz medije koje bi eto kao trebale biti politička poruka ili program nas udaljava od uspostavljanja normalnih odnosa naroda u BiH, udaljava od normalizacije odnosa u Mostaru, u konačnici udaljava od provedbe presude Ustavnog suda za Mostar i održavanja izbora. Radikalizacija zasigurno narušava u posljednje vrijeme korektno uspostavljenu atmosferu pri razgovorima oko dogovora za održavanje izbora koji se održavaju u Gradskoj vijećnici u Mostaru.
Naša poruka je da se nećemo dati isprovocirati, da ćemo više govoriti o budućnosti nego o prošlosti, te da ćemo mudro nastaviti graditi odnose u cilju normalizacije i razvoja grada u partnerstvu s svim stanovnicima Mostara.

HDZ je cijelo vrijeme insistirao na implementaciji onog što nalaže presuda, da li postoji spremnost da se razgovara i šire, oko izmjena Statuta što traži SDA? Da li se Mostar može posmatrati i dogovarati van paketa u kojem su ostali problemi iz Izbornog zakona?

Ustrajavamo na provedbi presude Ustavnog suda s ciljem održavanja izbora u Mostaru a spremni smo razgovarati i šire oko pojedinih dijelova Statuta. Međutim, dogovor za provedbu izbora u Mostaru uvjetovan je s raspravom o nadležnostima i ovlastima u Statutu i time se u stvari napravio paket.
Stoga je jasno kako bošnjačke stranke žele u paketu dogovoriti i model provedbe presude Ustavnog suda i dogovor oko Statuta. Sada je konačno valjda svima jasno kako ne pravi HDZ BiH paket.

Koji je osnovni problem pregovora, zbog čega nema dogovora? Da li je razlog sadržan i u činjenici da eventualni dogovor nosi rizik za one koji su uključeni u dogovaranje i dalju percepciju tog dogovorenog rješenje u javnosti?

Dogovora nema jer se ne želi provesti presuda Ustavnog suda BiH za Mostar, ne želi se izabrati jedan od dva modela rješenja za izbore te da konačno održimo izbore u Mostaru. Još jednom napominjem kako je održavanje izbora u Mostaru uvjetovano raspravom o nadležnostima u Statutu pri čemu neke političke stranke žele u ovom procesu osigurati monopol za izdavanje građevinskih dozvola i upravljanje financijskim sredstvima. Mislim da ima dio istine i u Vašem komentaru gdje kažete da je jedan od razloga sadržan i u činjenici da eventualni dogovor nosi rizik za one koji su uključeni u dogovaranje i daljnju percepciju tog dogovorenog rješenje u javnosti. Dobro ste prepoznali problem kod nekih pregovarača.

HDZ primarno štiti interese Hrvata, u tom kontekstu, šta je prioritet kad su pregovori za Mostar u pitanju?

U kontekstu cjelovite priče oko Mostara ne zastupa HDZ BiH smo interese Hrvata nego i svih stanovnika u Mostaru. Jer ako smo digli svoj glas institucionalnim putem kako bi svaki birač pri izboru vijećnika bio jednakopravan te isto utvrdio i Ustavni sud jasno je da se nismo borili samo za interese Hrvata. BiH je potpisnica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji kaže da glas svakog birača mora vrijediti jednako kad biramo zastupnička tijela. Ustavni sud je utvrdio da su ta prava narušena pri izboru vijećnika u Gradsko vijeće Mostara nametnutim odlukama OHR-a.
Prioritet je izmjena Izbornog zakona BiH, izbor Gradskog vijeća Grada Mostara na ustavan i demokratski način i funkcioniranje grada u punom kapacitetu.

Koliko se neodržavanje lokalnih izbora odražava na kvalitetu života u Mostaru, smanjenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta? Kako to prevazići osim izborima?
Vjerujte da, bez obzira na sve, grad još i dobro funkcionira s činjenicom da nemamo Gradskog vijeća već osam godina. Uzimajući sve poteškoće i izazove upravljanja Gradom u ovakvim okolnostima činjenica je da se u Mostaru nikad više nije gradilo, obnavljalo i razvijalo, nikad više nije bilo kulturnih događaja kroz cijelu godinu, značajni su i uspjesi sportskih kolektiva iz Mostara na državnim i međunarodnim natjecanjima a gospodarstvenici su imali prigodu predstaviti se i na vrlo uspješnom Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar ove godine. Postoji jako puno pozitivnih stvari i događaja u Mostaru samo što nekako ostaju u sjeni političkih nadmudrivanja i konstrukcija.
Najveći problem neodržavanja izbora je to što nemamo Gradsko vijeće koje je nadležno za urbano planiranje, donošenje proračuna, upravljanja javnim poduzećima i ustanovama, te ostalim nadležnostima koje bi reformom dali bolje usluge građanima Mostara.
Problem je ako nemate urbano planiranje imate neurbano djelovanje.
Ono s čime nismo zadovoljni je stanje u pojedinim gradskim javnim poduzećima zaduženim za osiguravanje komunalnih usluga prema građanima, njihovim odnosom prema gradu općenito, održavanju zelenih površina, njihovim poslovanjem bez nadzora i direktorima kojima je davno istekao mandat ili su već odavno stekli uvjete za mirovinu. Bez Gradskog vijeća ih ne možemo pozvati na odgovornost zbog lošeg poslovanja i upravljanja. Nadam se da to mogu učiniti neka druga tijela ili institucije viših razina kako bi poboljšali stanje u ovoj oblasti i na koncu zadovoljstvo građana komunalnim i drugim uslugama.
Neke stvari koje sam spomenuo možda ne možemo riješiti bez izbora ali evo vidite da grad nekako i funkcionira sve ove godine za što je najzaslužniji gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Kako ocjenjujete trenutno stanje u gradu? Stječe se dojam da se može i bez izbora, koliko je to zaista tako?

Obzirom na sve okolnosti grad još i vrlo dobro funkcionira. Grad je evo mogao bez izbora skoro deset godina ali to nije dobro.

Bez obzira na lokalne izbore u Mostaru, održavanje općih ipak nije upitno. Šta HDZ očekuje na ovom području i kako procjenjujete šanse stranke, odnosno izborni rezultat, u Hercegovini?
Što se tiče općih izbora u 2018. godini HDZ BiH će se predstaviti biračima sa svojim programom, vizijom gospodarskog i infrastrukturnog razvoja, socijalnog i društveno odgovornog djelovanja s najboljim kandidatima na listama koji mogu iznijeti program ali i očekivane rezultate uz odgovorno djelovanje. Očekujemo da će birači ovaj put prepoznati još veću važnost sudjelovanja na izborima kako bi zajednički upravljali našom budućnosti i zajednički izabrali legitimne političke predstavnike Hrvata u tijelima vlasti. Hrvatska demokratska zajednica BiH očekuje pobjedu jer je djeluje prije svega u koaliciji s hrvatskim narodom.

Izvor: Klix.ba

https://www.klix.ba/vijesti/bih/damir-dzeba-spominjanje-rata-i-oruzja-na...

***