Neki tvrde da imam mogućnost bilokacije i to će sada morati dokazati na sudu

Damir Arnaut slovi za jednog od najboljih pravnih stručnjaka u bh. politici. U tijelima vlasti i institucijama predstavlja SBB i gotovo ga je nemoguće uhvatiti u temi o kojoj ne može kompetentno razgovarati. Ipak, izgleda kako je nedavno i on pao po uticaj antihrvatske histerije povodom boravka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na obilježavanju 9. siječnja u Banja Luci, pa je na ovome mjestu vidio i neke ljude koji nisu bili tamo. Točnije, radi se o Damiru Džebi, predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, a Arnaut je prilikom gostovanja na televiziji N1 rekao „…bila je to puno šira delegacija, bio je i ovaj ministar pravde, bio je i Damir Džeba, mislim ovaj član, odnosno predsjednik njihovog Gradskog odbora Mostar…“.

Tko je Arnautu dostavio ovu informaciju nije poznato, ali ga je navukao na tanak led. Kako je za Pogled.ba izjavio Damir Džeba, on definitivno nije bio na proslavi 9. siječnja u Banja Luci, a tko i zašto njega uvlači u ovu priču nije mu poznato.

- Zaista smo svjedoci ogromne antihrvatske histerije u BiH zadnjih tjedana, a ona je izgleda tolike visine da su se pojedincima stvari počele i pričinjavati. Tako me neki vide u Banja Luci, dok sam ja u Mostaru i tako mi daju sposobnost bilokacije. Bilokacija je mogućnost biti na dva različita mjesta u isto vrijeme i karakteristična je samo za neke osobe koje je katolička Crkva proglasila svecima. Nažalost, ja tu mogućnost nemam, a oni koji tvrde da je imam, to će morati dokazati na sudu - rekao je Džeba za Pogled.ba nizravno najavljujući tužbu protiv Arnauta.

Na izravno pitanje hoće li tužiti kolegu iz SBB-a, Džeba je rekao kako o tome još nije donio konačnu odluku, te kako su njegovi odvjetnici za sada samo poslali demantiji na tvrdnje iznesene u programu N1 televizije.

- Hoću li podnijeti tužbu ili ne, manje je bitno. Želim ukazati na jednu specifičnost koja je očigledno svojstvena samo Bosni i Hercegovini. Naime, premda je, kako se to u jednome dijelu medija u Federaciji BiH stalno naglašava, Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio obilježavanje Dana Republike Srpske na dan 09.siječnja neustavnim, ispušta se iz vida činjenica da se pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike Srpske, temeljem kojega se obilježava ovaj dan kao Dan Republike Srpske. Dopuštam da uslijed mojeg nepravničkog razmišljanja griješim, ali koliko mi je, kao pravnom laiku poznato, sudovi ne donose odluke dva puta povodom iste stvari. Slijedom te činjenice, zaključujem kako se obilježavanje Dana republike Srpske 09.siječnja 2019 godine zasnivalo na odredbama zakona koji nije oglašen neustavnim - ističe Džeba.

Dodaje kako je recikliranje teme o Danu RS-a poslužilo kao svojevrstan „dimni zastor“ činjenici da veliki broj medija u Federaciji BiH ni 09.siječnja 2019 godine, a niti u danima poslije 09.siečnja 2019 godine nisu našli za shodno da objave da je na taj dan obilježeno punih 24 godina od ratnog zločina u mjestu Buhine Kuće.

- Ovaj ratni zločin je bio dio nastojanja i ujedno posljednji pokušaj bošnjačkih snaga da porazi Hrvate središnje Bosne. Tom prilikom je ubijeno i post mortem masakrirano 27 nedužnih civila i zarobljenih vojnika, od kojih je najmlađa žrtva Danijel Grbavac bila stara nepune dvije godine, a zahvaljujući upravo ignoriranju velikog broja medija u Federaciji BiH ostaje malo poznato da u hrvatsko-bošnjačkom ratu 9. siječanj 1994 godine spada u najkrvavije i najteže dane u obrani 316 dana opkoljenog i potpuno blokiranog Viteza i Lašvanske doline i obrani 60 tisuća Hrvata Lašvanske doline. Još jednom naglašavam, o ovim događajima ni 09.siječnja 2019 godine, a ni u danima koji su iza nas nismo niša čuli u velikom broju medija u Federaciji BiH, što je zaista porazna činjenica. Jedino što je poraznije od ove činjenice je to što, do danas, nitko nije odgovarao za ovaj ratni zločin - zaključio je Džeba u izjavi za Pogled.ba.

***