Početi provoditi odluke Ustavnog suda ako se želi ići prema Europskoj uniji

Izaslanstvo Europskog parlamenta doputovalo je u srijedu u Mostar, gdje je u prijepodnevnim satima održalo pojedinačne sastanke s predstavnicima gradskih odbora SDA, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH, a u nastavku posjeta europarlamentarci će razgovarati s predstavnicima županijskih i federalnih vlasti.

Predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba nakon sastanka s europskim izaslanstvom izjavio je kako se moraju početi provoditi odluke Ustavnog suda, ako se želi ići prema Europskoj uniji.

- Mi smo europskim parlamentarcima kazali kako Mostar nema izbora zato što su pravila koja tretiraju to pitanje bila neustavna i diskriminacijska. Skrenuli smo im pozornost i na to da dijelovi nametnutoga gradskoga statuta nisu u skladu s međunarodnim sporazumima o građanskim i političkim pravima - kazao je Džeba.
Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda imao je kratku i jasnu poruku za bh. političare.

- Ne tratite vrijeme. To je jedina poruka koju imam. Za nas je neshvatljivo da se u Mostaru ne mogu organizirati lokalni izbori - kazao je Preda u izjavi za novinare.

Hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković kazao je kako eurozatupnici u Mostar donose poruku optimizma i poruku potpore Europskog parlamenta, dodavši kako je od iznimnog značenja za Bosnu i Hercegovinu da se gorući problemi konačno počnu rješavati.

- Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kontinuirano drže temu BiH visoko na dnevnom redu institucija Europske unije i glavni smo zagovornici ubrzanja dinamike europskog puta vaše zemlje. Za ukupnu sliku koju Europska unija ima prema BiH važno je da se počnu rješavati pitanja poput ovoga demokratskog zastoja u Mostaru, prije svega u skladu sa zakonima BiH, ali u europskom duhu i prema standardima članica zemalja Europske unije - istaknuo je Plenković.

Europarlamentarac Tonino Picula upozorio je kako situacija u Mostaru ne opterećuju samo odnose na lokalnoj razini, već šalje i lošu sliku o cijeloj državi.
Po njegovim riječima, nakon podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji BiH se vratila u fokus interesa europskih zemalja, ali bi ponovno mogla izaći iz fokusa ako se unutar zemlje ne počnu rješavati problemi poput izbora u Mostaru ili objave rezultata popisa stanovništva.

- Situacija u Mostaru je pokazatelj stanja u kojemu političke opcije ni nakon toliko vremena od potpisivanja Daytonskog sporazuma nisu u stanju riješiti jedan problem tzv. dejtonske kategorije - kazao je Picula.

Dodao je kako se za početak trebaju ispoštovati odluke Ustavnog suda, održati izbori u Mostaru, a zatim, u okviru Gradskoga vijeća, razgovarati o samoj organizaciji i ustroju Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kazao je kako je zajednički prijedlog SDA i SBB-a minimum ispod kojeg se ne može ići te da taj prijedlog predstavlja dobru osnovu za daljnje razgovore o izmjeni Izbornog zakona.

- Mi smo također stava da se treba u paketu razgovarati o izmjenama Izbornog zakona i izmjenama Statuta Grada Mostara - dodao je Marić.

***