Priopćenje za javnost povodom izricanja presuda Haškoga tribunala dužnosnicima HZ/HR HB i zapovjednicima HVO-a

Međunarodni sud u Haagu svojim konačnim presudama i sramotnim završetkom rada nije ispunio svoju osnovnu zadaću te doprinio ostvarenju pravde, miru i pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije. Općeprihvaćeni pravni standard da krivnja može biti samo individualna u potpunosti je zanemarena, a suci Haaškog suda uveli su kolektivnu krivnju kroz tezu o tzv. „Udruženom zločinačkom pothvatu“ (UZP). Kvalifikacija kolektivne krivnje ili odgovornosti ne postoji kao pravna kategorija te je ovim činom samo potvrđena sumnja u pristranost, neobjektivnost, neuvažavanje činjenica i ustaljene sudske prakse.
Obrazloženje presude kako je postojao navodni UZP jednostavno potvrđuje stvaranje jedne ideološke i političke konstrukcije koja nema svoje utemeljenje u međunarodnom pravu i praksi.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar u cijelosti podržava stajališta Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođenog predsjednikom dr. Draganom Čovićem. Selektivna primjena teze o UZP samo na civilno i vojno rukovodstvo Hrvata u BiH te istih iz Republike Hrvatske, ne samo da ne doprinosi miru i pomirenju nego na svim razinama produbljuje jaz i nepovjerenje između konstitutivnih naroda u BiH te država u njenom okruženju. Ukoliko se već odlučilo koristiti tezu o UZP-u, odgovorno tvrdimo kako su se sva tri navedena vida UZP-a u istoj ili većoj mjeri mogla i trebala primijeniti i na civilna i vojna rukovodstva Bošnjaka u BiH te ostalih država koje su na različite načine bile uključene u rat u BiH.

Kvalifikacija i presuda prema UZP-u je apsurdna i ideološko-politička konstrukcija izmišljena zbog toga jer tužiteljstvo nije raspolagalo konkretnim dokazima i činjenicama na temelju kojih bi bilo moguće utvrditi pojedinačnu i individualnu krivnju optuženih dužnosnika HZ/HR HB i zapovjednika HVO-a.
Jedino u tom kontekstu moguće je razumjeti čin koji je general Slobodan Praljak učinio u haškoj sudnici. Kao nevin, ponosan i visoko moralan čovjek, general Praljak je 14 godina svakodnevno bivao suočen s neutemeljenim optužbama i monstruoznim klevetama kojima se blati njegovo ljudsko dostojanstvo i vojnička čast, obezvrjeđuju ideali za koje se borio i optužuje narod kojem je pripadao i za čiju slobodu i opstojnost se borio. Vjerujući da će razum, istina i pravda na kraju ipak prevagnuti nad neutemeljenim pretpostavkama i ideološko-politički konstruiranim optužbama, general Praljak je inteligentno, strpljivo i uvjerljivo vodio četrnaest godina dugu pravnu bitku. Kada je nestala i posljednja nada da će njegovi argumenti i dokazi biti uvaženi, odlučio se na herojski, ali tragičan čin žrtvovanja vlastitog života i time još jednom posvjedočio da je za ideale istine, pravde i časti spreman položiti i svoj život. Taj čin nije bio izraz bilo kakve slabosti nego moralne snage, časti, istinoljubivosti i idealizma – osobina koje su ga krasile cijeli njegov život i koje će ovim činom trajno ostati povezane uz njegov lik i djelo. Njegove riječi: „Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!“, hrvatski narod u BiH nikada neće zaboraviti. Te riječi će ostati trajna opomena i inspiracija svima nama da još odlučnije i snažnije nastavimo borbu za konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.
Duboko potreseni gestom generala Praljka, ali svjesni i političke odgovornosti prema hrvatskome narodu i državi Bosni i Hercegovini, posebno upozoravamo na mogućnost da se UZP kao očita ideološko-politička konstrukcija pokuša iskoristiti kao argument za nastavak višegodišnje kontinuirane prakse pravnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH, odnosno, prakse kršenja i oduzimanja ustavnih, institucionalnih i političkih prava Hrvatima u BiH koju provode zastupnici bošnjačko-bosanskih unitarističkih, majorizatorskih, hegemonističkih i šovinističkih politika potpomognuti određenim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Sve njih podsjećamo kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod. Konstitutivnost Hrvata zapisana je u Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH te potvrđena višekratnim odlukama Ustavnog suda BiH. Stoga ćemo i ubuduće svako relativiziranje i negiranje te konstitutivnosti smatrati antidejtonskim i protuustavnim djelovanjem i protiv njega se odlučno boriti svim raspoloživim pravnim, političkim i građanskim sredstvima.
Također, kao u potpunosti neosnovane, odbacujemo sve tvrdnje da je RH sudjelovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH i čvrsto stojimo pri stajalištu da su sve vojne i političke aktivnosti koje je RH poduzimala u BiH bile u skladu s međunarodnim pravom i legitimnim vojnim i političkim interesima kako Hrvata u BiH tako i RH kao države, te da te aktivnosti ni u jednom svom segmentu nisu bile usmjerene prema negiranju državnosti, neovisnosti i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama. Štoviše, smatramo kako je s teritorija BiH vršena agresija na RH te je zahvaljujući logističkoj, humanitarnoj, političkoj i vojnoj pomoći iz RH Bosna i Hercegovina opstala kao cjelovita država. Bez pomoći RH, sudbina BiH u cjelini i muslimanskog/bošnjačkog naroda u BiH zasigurno bi bila puno teža i tragičnija. Ulogu RH u ratu u BiH smatramo iznimno pozitivnom i korisnom ne samo s pozicije cjelovitosti i neovisnosti BIH, nego i s pozicije interesa Muslimana/Bošnjaka u BiH. Bez logističke, humanitarne, medicinske i vojne pomoći koju je RH pružala i BiH i muslimanskom/bošnjačkom narodu ishod rata u BiH zasigurno bi bio mnogo nepovoljniji i za državu BiH i za muslimanski/bošnjački narod. Stoga optužbe o agresiji Hrvatske na BiH i negativne konotacije njezine vojne i političke uloge u ratu u BiH smatramo izrazom licemjerne nezahvalnosti i bezobraznog cinizma.
Nijedna odluka Haškoga suda ne može dovesti u pitanje konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u BiH, niti spriječiti našu legitimnu i pravednu borbu za postizanje pune ustavne, institucionalne i političke jednakopravnosti Hrvata u BiH. Borbom za jednakopravnost Hrvata, borimo se i za jedinu moguću stabilnu, održivu i prosperitetnu BiH, državu ravnopravnih naroda i slobodnih građana. Žrtva koju podnose naši nepravedno osuđeni prijatelji, kolege i suborci bit će nam dodatno nadahnuće i stalna opomena da u toj borbi ne smijemo posustati ni po cijenu osobne žrtve bilo koga od nas.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar suosjeća sa svim stradalima i žrtvama Domovinskog rata u BiH uz izražavanje počasti svim žrtvama. Također, izražavamo i svoju duboku zahvalnost i poštovanje prema svemu dobrom i korisnom što su naši prijatelji, kolege i suborci Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić napravili u procesu borbe za opstojnost i samobitnost Hrvata u BiH.

Na poseban način, još jednom ističemo svoje neizmjerno poštovanje prema žrtvi vlastitog života koju je u ime obrane svoje, ali i časti i dostojanstva hrvatskog naroda herojski položio general Slobodan Praljak.

Neka mu je laka hrvatska zemlja, počivao u miru.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar

***