Tajnik GO HDZ-a BiH Mostar na radionici ODHIR-a „Jačanje sudjelovanja žena u političkim strankama u OESS regiji“

U petak, 10. studenog u Hotelu Mepas održana je radionica s predstavnicima Misije OSCE u BiH i kolega iz ODHIR-a.

Radnu skupinu Hrvatske demokratske zajednice BiH čine Ljilja Zovko predsjedateljica Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Darijana Katić zastupnica u Zastupničkom domu FBiH i tajnik za organizaciju i članstvo HDZ-a BiH, Nina Škoro tajnik GO HDZ-a BiH Mostar i dopredsjednica GO Mladeži HDZ-a BiH Mostar i Milica Pehar potpredsjednica ŽO Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ HNŽ-a.

Radna skupina ima za cilj pripremiti i razraditi strategiju za promicanje rodne ravnopravnosti članica unutar HDZ-a BiH. Na radionici se analiziralo izvješće koje su pripremili predstavnici ODHIR-a i Misije OSCE-a te dogovoreni naredni koraci u procesu izrade gender plana za HDZ BiH.
ODHIR je 2013. godine započeo implementaciju projekta „Jačanje sudjelovanja žena u političkim strankama u OESS regiji“.

Na osnovu produktivne suradnje s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, uključujući i suradnju na „Izjavi o opredijeljenosti političkih stranaka za ravnopravnost spolova“ iz 2014. godine, OESS/ODIHR je tijekom 2016. godine otvorio pregovore s predstavnicima-ama HDZ-a BiH. Zaključeno je kako vodstvo HDZ-a BiH aktivno radi na postizanju napretka kada je u pitanju sudjelovanje žena u politici. Jedno od programskih načela HDZ-a BiH je ravnopravnost kao jedno od temeljnih ljudskih dobara, a prepoznaje i značaj žene u društvu te ulaže napore u zaštitu obitelji i majčinstva.

***