Tisak

Bošnjaci i dalje traže šire promjene Statuta, Hrvati protiv

I dok je prije 20-ak dana čak i zavladao optimizam da bi se pitanje Mostara uskoro moglo riješiti te da bi se mogli održati lokalni izbori u gradu na Neretvi nakon 10 godina, sada se opet stvari vraćaju na početne pozicije, piše Večernji list BiH.
Nova runda stranačkih pregovora završena je bez konkretnih zaključaka. Omer Mičijević, predsjednik mostarskog BPS-a, domaćin jučerašnjeg sastanka, nakon završetka istoga kazao je kako su SDA, DF i BPS dostavili pismene prijedloge izmjena Statuta grada Mostara, dok su ostale stranke svoje prijedloge iznijele usmeno.

Radikalizacija retorike kao predizborna kampanja SDA

- Ovakve poruke šalju oni koji nemaju više argumenata za svoje stave te radikalizacijom stanja pokušavaju nadomjestiti ili sakriti manjkavosti ideja koje zastupaju. Ovo nas neće isprovocirati, nego ćemo nastaviti graditi put prema konačnom rješenju i stvaranju uvjeta za održavanje lokalnih izbora u Mostaru - rekao je jučer za Večernji list predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba komentirajući istupe prvog čovjeka SDA u Mostaru Salema Marića koji je u izjavama za sarajevske medije Hrvate

Politika “svi nezadovoljni” ne može se više provoditi, moramo naći nova rješenja

19.4.2018. - Uoči današnjeg nastavka pregovora političkih stranaka o temi Mostara, predsjednici gradskih organizacija HDZ-a BiH Damir Džeba i SDA Salem Marić gostovali su na Al Jazeeri te tom prilikom iznijeli zanimljive stavove, piše Večernji list BiH. Naime, Džeba je rekao kako bi uplitanje međunarodne zajednice u pregovarački proces u Mostaru bilo izuzetno kontraproduktivno jer politika koju stranci provode u BiH već godinama nije donijela značajniji napredak ni jednom od triju naroda.

Dogovor o Mostaru ćemo postići ako odluku Suda budemo proveli, a ne tumačili

anas bi u Mostaru trebao biti održan novi krug pregovora vezano uz provedbe odluke Ustavnog suda i osiguravanja uvjeta za održavanje lokalnih izbora u tom gradu. Kako je jučer za Večernji list rekao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, očekuje se kako će naglasak biti na izbornim jedinicama, a u današnjim razgovorima će sudjelovati i stručnjaci iz ustavnoga prava. Uloga stručnjaka - Pozvali smo stručnjake kako bi oni rekli što točno treba učiniti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje lokalnih izbora.

Gratz ne poznaje Ustav FBiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz ponudio je tzv. 'mapu puta', u sklopu koje je i okvir za izbore u Mostaru, a na temelju platforme 'Naš Mostar', koja predviđa izravan izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice. Prijedlog je s rezervom dočekan u mostarskim organizacijama parlamentarnih stranaka. U opozicionom SDP-u više su razmišljali o jučerašnjoj izjavi Valentina Inzka.

Predsjednik GO HDZ BiH Mostar Damir Džeba: Bošnjaci još žele Hrvatima birati predstavnike

Iako je bilo očekivano kako će početkom ove godine doći do dogovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane uz Mostar, po tko zna koji put, to se nije dogodilo. Na posljednja dva susreta u ovoj godini dogovor hrvatske i bošnjačke strane bio je da se dostave prijedlozi rješenje za Mostar i da sve strane definiraju što je za njih sporno u prijedlozima druge strane.

Ako Bošnjaci budu htjeli, bit će izbora u Mostaru

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović izjavio je u Mostaru kako će se izbori u tome gradu održati samo ako to žele Bošnjaci, odnosno njegov SDA. Time je dao naznačiti kako apsolutno podupire zahtjeve predstavnika lokalne stranačke organizacije koja inzistira da se izmjena Izbornog zakona u BiH poveže s uvođenjem doslovno dviju gradskih općina u kojima bi suvereno upravljali Bošnjaci.

Jedinstven stav SDA

Mora biti jasno da se ne mogu predlagati rješenja za Grad Mostar koja krše Ustav

Održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i SBB-a

Sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i SBB-a tijekom kojeg je bilo riječi o Izbornom zakonu BiH i o lokalnim izborima u Gradu Mostaru održan je danas u tom gradu.

Predstavnici političkih stranaka pokušali su približili stavove kako bi se našlo rješenje vezano za Grad Mostar.

Intervju: Damir Džeba za Oslobođenje

Istina bi svima pomogla

Postoji li ikakva mogućnost za kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo i HDZ BiH i SDA, a kako bi se napravio iskorak u pregovorima o Statutu Mostara?

Kompromisna rješenja se moraju tražiti u okviru implementacije presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio veliku diskrimnaciju u vrijednosti glasa u izbornom procesu za Gradsko vijeće Grada Mostara. Stoga se mora predložiti rješenje koje prvo ispunjava presudu Ustavnog suda BiH, nije u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH te koristi relevantne odredbe važećeg Izbornog zakona BiH.

Damir Džeba: Ne može se samo u Mostaru štititi prava triju naroda u BiH

Realnost Mostara je bio prijelazni statut, zatim nametnuti Statut, a sadašnjost da nam trebaju nova rješenja

Prijedlog HDZ-a BiH o izbornim pravilima za Mostar djelomično je zbunio javnost. Stranka koja je svojedobno podržavala koncept dviju općina je protiv tog uređenja. Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba očekuje skoro rješavanje mostarskog “pitanja” i izbore u gradu.

Vjerujete li da će se izbori, unatoč svemu, održati ove godine u Mostaru?

***