Tisak

Politika “svi nezadovoljni” ne može se više provoditi, moramo naći nova rješenja

19.4.2018. - Uoči današnjeg nastavka pregovora političkih stranaka o temi Mostara, predsjednici gradskih organizacija HDZ-a BiH Damir Džeba i SDA Salem Marić gostovali su na Al Jazeeri te tom prilikom iznijeli zanimljive stavove, piše Večernji list BiH. Naime, Džeba je rekao kako bi uplitanje međunarodne zajednice u pregovarački proces u Mostaru bilo izuzetno kontraproduktivno jer politika koju stranci provode u BiH već godinama nije donijela značajniji napredak ni jednom od triju naroda.

Dogovor o Mostaru ćemo postići ako odluku Suda budemo proveli, a ne tumačili

anas bi u Mostaru trebao biti održan novi krug pregovora vezano uz provedbe odluke Ustavnog suda i osiguravanja uvjeta za održavanje lokalnih izbora u tom gradu. Kako je jučer za Večernji list rekao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, očekuje se kako će naglasak biti na izbornim jedinicama, a u današnjim razgovorima će sudjelovati i stručnjaci iz ustavnoga prava. Uloga stručnjaka - Pozvali smo stručnjake kako bi oni rekli što točno treba učiniti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje lokalnih izbora.

Gratz ne poznaje Ustav FBiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz ponudio je tzv. 'mapu puta', u sklopu koje je i okvir za izbore u Mostaru, a na temelju platforme 'Naš Mostar', koja predviđa izravan izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice. Prijedlog je s rezervom dočekan u mostarskim organizacijama parlamentarnih stranaka. U opozicionom SDP-u više su razmišljali o jučerašnjoj izjavi Valentina Inzka.

Predsjednik GO HDZ BiH Mostar Damir Džeba: Bošnjaci još žele Hrvatima birati predstavnike

Iako je bilo očekivano kako će početkom ove godine doći do dogovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane uz Mostar, po tko zna koji put, to se nije dogodilo. Na posljednja dva susreta u ovoj godini dogovor hrvatske i bošnjačke strane bio je da se dostave prijedlozi rješenje za Mostar i da sve strane definiraju što je za njih sporno u prijedlozima druge strane.

Ako Bošnjaci budu htjeli, bit će izbora u Mostaru

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović izjavio je u Mostaru kako će se izbori u tome gradu održati samo ako to žele Bošnjaci, odnosno njegov SDA. Time je dao naznačiti kako apsolutno podupire zahtjeve predstavnika lokalne stranačke organizacije koja inzistira da se izmjena Izbornog zakona u BiH poveže s uvođenjem doslovno dviju gradskih općina u kojima bi suvereno upravljali Bošnjaci.

Jedinstven stav SDA

Mora biti jasno da se ne mogu predlagati rješenja za Grad Mostar koja krše Ustav

Održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i SBB-a

Sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i SBB-a tijekom kojeg je bilo riječi o Izbornom zakonu BiH i o lokalnim izborima u Gradu Mostaru održan je danas u tom gradu.

Predstavnici političkih stranaka pokušali su približili stavove kako bi se našlo rješenje vezano za Grad Mostar.

Intervju: Damir Džeba za Oslobođenje

Istina bi svima pomogla

Postoji li ikakva mogućnost za kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo i HDZ BiH i SDA, a kako bi se napravio iskorak u pregovorima o Statutu Mostara?

Kompromisna rješenja se moraju tražiti u okviru implementacije presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio veliku diskrimnaciju u vrijednosti glasa u izbornom procesu za Gradsko vijeće Grada Mostara. Stoga se mora predložiti rješenje koje prvo ispunjava presudu Ustavnog suda BiH, nije u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH te koristi relevantne odredbe važećeg Izbornog zakona BiH.

Damir Džeba: Ne može se samo u Mostaru štititi prava triju naroda u BiH

Realnost Mostara je bio prijelazni statut, zatim nametnuti Statut, a sadašnjost da nam trebaju nova rješenja

Prijedlog HDZ-a BiH o izbornim pravilima za Mostar djelomično je zbunio javnost. Stranka koja je svojedobno podržavala koncept dviju općina je protiv tog uređenja. Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba očekuje skoro rješavanje mostarskog “pitanja” i izbore u gradu.

Vjerujete li da će se izbori, unatoč svemu, održati ove godine u Mostaru?

***