U Mostaru predstavljena notna zbirka Živka Ključe Majci Božjoj, kraljici Hrvata

U četvrtak 6. prosinca 2018. u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače predstavljena je notna zbirka maestra Živka Ključe Majci Božjoj, kraljici Hrvata.
Ova notna zbirka plod je autorova dugogodišnjega rada, a u njoj se zrcali kultura, umjetnost i duhovnost hrvatskoga naroda koji se oduvijek molitvom i pjesmom utjecao Blaženoj Djevici Mariji kao svojoj nebeskoj zaštitnici.
Živko Ključe hrvatski je kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj koji ulaže napore oko očuvanja glazbene baštine doline Neretve prikupljajući i zapisujući stare napjeve, i svjetovne i crkvene. Umjetnički je voditelj i osnivač nekoliko klapa, a za skladateljski je rad višestruko nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
Notna edicija marijanskih pjesama još je jedan plod njegova stvaralaštva i samoprijegorna rada. Vješto pero maestra Ključe posvetilo se marijanskim napjevima pokazujući širinu skladateljeva glazbenoga interesa. Skladateljskim perom maestra Ključe više od dvadesetak odabranih, vjernicima dobro znanih napjeva, kao i skladateljevih autorskih skladbi odzvanja klapskim zvukom. Ovu zbirku marijanskih pjesama mostarskoj su publici predstavili fra Miljenko Stojić, doc. Blaženko Juračić, mag. crkvene glazbe, i Zdenka Leženić, koja je nazočne pozdravila ispred GO ZŽ HDZ-a BiH. Mostarska je Zajednica žena „Kraljica Katarina Kosača“ potpomogla da ova zbirka ugleda svjetlo dana. „Očuvanje naše baštine, vjere, kulture i jezika jedan je od programskih ciljeva Zajednice žena HDZ-a BiH i iznimno smo ponosne da smo pomogle u nastajanju ove zbirke koja je višestruk spoj različitih umjetničkih izričaja – glazbenog, likovnog, grafičkog i jezičnog, a sve ogrnuto duhovnošću. Kraljica Katarina je uzor-žena u kojoj smo prepoznale vjernicu, ženu i majku, odrješitu vladaricu, a Blažena Djevica Marija je žena nad ženama kojoj se hrvatski narod s pouzdanjem utjecao kroz svoju tegobnu povijest, a tako je i danas“, istaknula je predsjednica GO ZŽ HDZ-a BiH Zdenka Leženić uz zahvalu maestru Ključi na suradnji.

***