Za formiranje vlasti potrebno je povjerenje, a narušilo ga je bošnjačko nametanje

Prva sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održana je u petak i svi su izabrani zastupnici na Općim izborima 2018. prihvatili mandate i odredili da se 3. prosinca održi naredna sjednica do kada se formalno trebaju ustrojiti klubovi konstitutivnih naroda, izabrati svoje predsjednike, te nakon toga predložiti svoje kandidate za predsjedavajućeg odnosno zamjenike predsjedavajućeg Skupštine. Konstituiranjem Skupštine HNŽ-a bit će ostvareni uvjeti za izbor izvršne vlasti.

Hrvatska demokratska zajednica BiH zajedno s koalicijom stranaka Hrvatskog narodnog sabora je pobjednik izbora u HNŽ-u što nosi odgovornost, pravo i obvezu formiranja vlasti. Razgovarat će se sa svim političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini te predstaviti im program, koncept i načelo djelovanja u naredne četiri godine. Osnova i prioriteti će sigurno biti ono što smo i govorili u izbornoj kampanji a to je razvoj u svim segmentima društva kako bi osigurali i opstanak i ostanak na ovim prostorima. Ovdje prije svega mislim na razvoj gospodarstva, obrazovanja, turizma, prometne infrastrukture i sigurnosti.

Proces uspostave vlasti u ovoj županiji ovisi prije svega i o iskrenosti i povjerenju između političkih stranaka za djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti HNŽ-a.

Na žalost, sve je to vrlo ozbiljno narušeno jer su Bošnjaci, predvođeni svojim političkim strankama i oslonjeni na brojnost, odlučili opet Hrvatima nametnuti političke predstavnike te u konačnici izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Vrijeme će pokazati kako je ovo politički ali društveno poguban potez za suživot u Bosni i Hercegovini. Nikada u povijesti nije dobro prošlo nametanje političkih predstavnika odnosno kada jedan narod bira drugome narodu političke predstavnike.

Vjerujem kako će ovaj saziv i Skupštine ali i buduće Vlade HNŽ-a imati znatno manje blokada u svom radu, da ćemo se svi okupiti oko prohercegovačkih odnosno prohercegovačko-neretvanskih snaga u cilju donošenja kvalitetnih zakona i učinkovite izvršne vlasti.

(objavljeno na: https://www.klix.ba/vijesti/bih/dzeba-za-formiranje-vlasti-potrebno-je-p... )

***