Zdenka Leženić, predsjednica Zajednice žena KKK GO HDZ BiH Mostar za Mostarsku panoramu

Predsjednice Leženić, je li sve spremno za večerašnju humanitarnu večer koja će se održati u svadbenom salonu Venera u 20.00 sati?

Jeste.Sve je spremno. Popularna Večera žena, kako je najčešće nazivaju u razgovornom stilu projekt je Gradskog odbora Zajednice žena HDZ –a BiH Kraljica Katarina Kosača.Po njoj smo postale prepoznatljive. Gotovo da više ne gledamo u kalendar kada ćemo ju zakazati, nego nas na to već u rujnu počinju podsjećati naše žene upitom: Kada će večera? Ovogodišnje okupljanje, osmo po redu, nadmašilo je sva naša očekivanja.

Koliko se sudionica, članica prijavilo?

Prijavilo se više od tisuću žena iz cijele BiH: od Središnje Bosne, preko Širokog Brijega i Ljubuškog do Čapljine i Čitluka….Naravno, najviše je žena iz grada Mostara, naših temeljnih ogranaka koji su u stvari pravi nositelji ove večeri. No, tu su i mnoge žene iz značajnih institucija kao što su naša Sveučilišna klinička bolnica Mostar, prosvjeta,akademska zajednica, gospodarstvenice….Gotovo da nema ozbiljne institucije iz koje nam ne dolaze žene.Nažalost, nismo sve mogli primiti.Osoblje Svadbenog salona Venera učinilo je sve što je moglo, gotovo da su pomicani i zidovi.

Što je ove godine misija i cilj?

Sav prihod koji će biti prikupljen namijenjen je projektu SKB Mostar i osnutku Banke koštane srži. Riječ je o suvremenom projektu koji će naše donore odvesti u europsku asocijaciju banaka koštane srži. Otpočinje se s uzimanjem uzoraka za registar donora matičnih stanica koštane srži i njihovo tipiziranje u laboratoriju za što trebaju znatna sredstva za opremu.Smatramo da je to projekt koji nadrasta lokalne okvire i da svi trebamo u tomu sudjelovati onako kako možemo.

Kako je osmišljen program večeri?

U uvodnom dijelu nastupa mostarska ženska klapa Ar’ja. Neke članice te klape istodobno su i članice Zajednice žena pa je to i njihov prinos programu. Potom ćemo pogledati kratak videouradak kao vremepolov o Zajednici žena, slijedi bogata tombola, iz koje posebno izdvajam nekoliko lijepih putovanja koja darivaju poznate turističke agencije kao što je G-tour Međugorje, a potom slijedi zabavni program uz sastav Laguna. Kroz program će nas voditi Misijana Brkić- Milinković.

Ove godine bilježite osmu obljetnicu osnutka Zajednice žena HDZ –a BiH. Je li ona ispunila cilj svog političkog djelovanja i jesu li se žene uspjele izboriti za svoje mjesto u političkom životu grada, županije i države?

Sve je više žena u politici, no još uvijek ne dovoljno.Više je razloga zašto je to tako, no to je tema o kojoj bi se moglo govoriti dugo i iscrpno. Mnoge su se žene pokazale dostatno jakima u svojim nastojanjima pa nas danas ima u svim društvenim i političkim strukturama, u najvišim strukturama državne vlasti imamo nekoliko jakih žena….

Na čelu Sveučilišta u Mostaru je žena, imamo ministrice…Uz dužno poštovanje prema svima svakako moram izdvojiti našu predsjednicu i ministricu obrane Marinu Pendeš. Žene su predstojnice klinika, ugledne znanstvenice, gospodarstvenice, umjetnice.Ima nas, ne možemo reći da nas nema, no ima još prostora za angažman žena.

Od kada ste na čelu gradske organizacije Zajednice žena HDZ BiH što je bilo u središtu pozornosti djelovanja i koje aktivnosti planirate do kraja godine?

Dužnost sam preuzela u prosincu 2015. godine. Ovih nekoliko mjeseci trudili smo se maksimalno aktivirati naše temeljne ogranke i učiniti ih živom sastavnicom naše stranačke strukture. Organizirali smo nekoliko zapaženih akcija, a posebice bih istaknula slikarsku amatersku radionicu koju je pokrenula naša članica Andrea Šunjić- Bernadić. Rezultat su bili likovni radovi i prodajna izložba koju smo nedavno priredili u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Sav prihod s te izložbe namijenili smo Studentskom domu koji se otvara pri našem Franjevačkom samostanu. Ta je izložba bila pravi društveni događaj kojeg se ne bi postidjeli ni veći gradovi od Mostara.

Za kraj razgovora, zašto je važno da se žene uključuju u politiku, da budu dio javnog života jednog grada, da delegiraju probleme te populacije i obnašaju javne dužnosti?

Odgovor je jednostavan.Mislim da smo odavno trebali prerasti stereotipne stavove o ženi. Njezina se uloga nije promijenila. Naprotiv, promijenio se stil života i žena je dobila čitav niz novih uloga koje mora odigrati.Ne volim govoriti o tzv. ženskom pitanju, nego o pitanjima i problemima u kojima žena sudjeluje i koje žena vidi malo drugačije od muškaraca i da su sposobne riješiti ih, da žene osjećaju odgovornost prema obitelji i djeci koju treba i te kako dobro znati usmjeriti u svijetu u kojem živimo.

Izvor: http://www.glasmostara.ba/interview-s-predsjednicom-zajednice-zena-kralj...

***