• VRO Lipanjske zore, kojom je u lipnju 1992. oslobođena dolina Neretve, upisana je zlatnim slovima u povijest Mostara i Hercegovine. U lipnju mjesecu svake godine nizom događaja budimo sjećanje na te dane ponosa i slave.
  • 7. lipnja 1992. započela je operacija “Lipanjske zore” a djelovanjem snaga HV-a, HVO-a i HOS-a, oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske.
  • Od 11. lipnja, na području općine Mostar započinje druga etapa operacije, u kojoj su na pravcu djelovanja sudjelovale snage HVO-a Mostar i snage „OG Jugoistočna Hercegovina” (u sklopu kojih su se nalazile snage 4/4 br. ZNG „Pauci”, satnija „Božana” te tenkovska satnija iz sastava 156. brigade HV-a). Spajanjem snaga 4. brigade i HVO-a Mostar sa snagama koje su nastupale iz pravca Čapljine, operacija “Lipanjske zore” završena je 26. lipnja 1992. godine.
  • Operacijom “Lipanjske Zore”, također poznatom i pod nazivom “Čagalj”, oslobođena je dolina Neretve, cijela općina Mostar i grad Mostar, odnosno 1800 četvornih kilometara okupiranog teritorija. “Lipanjske zore” označile su prvi poraz JNA u Bosni i Hercegovini, a u povijesnom kontekstu smatraju se prekretnicom rata u BiH te operacijom kojom su spriječeni napadi agresora na južnu Dalmaciju, a time dijelom i na srednju Dalmaciju, čime je Dalmacija spašena od katastrofe. Veličina pobjede još je veća jer je na oslobođenom području bila iznimno velika koncentracija postrojbi JNA, njihovog naoružanja i objekata.U cijeloj akciji na hrvatskoj strani je 14 smrtno stradalih bojovnika i 23 ranjenih.
  • Srpsko-crnogorski agresor i njihove lokalne pristaše odvele su 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata te svirepo ubili na lokacijama Uborak i Sutina, za što do danas nitko nije odgovarao.
  • Danonoćno granatiranje zapadnog Mostara ostavilo je neizbrisiv trag,no još veće razaranje doživio je istočni dio grada, koji se nalazio pod okupacijom srpsko-crnogorskog agresora. Pri povlačenju, tijekom oslobodilačke akcije ‘Lipanjske zore’, srpsko-crnogorski agresor opljačkao je, zapalio i minirao sve važnije objekte u tom gradu. Stara gradska jezgra potpuno je uništena, a Stari most oštećen s nekoliko izravnih pogodaka.
  • Agresor je potpuno porušio sedam mostova na Neretvi, sve osim Starog. Svi gospodarski subjekti u južnoj i sjevernoj gradskoj zoni opljačkani su i potpuno uništeni. Najočitiji primjer su Aluminij i Soko. Potpuno ili djelomice agresor je uništio sva prigradska naselja. U kratkom vremenu srpska vojska uspjela je od 14 mostarskih džamija ostaviti samo dvije neoštećene. Tijekom 1992. zapaljeni su i uništeni: crkva u Potocima i franjevački samostan u Mostaru, Biskupski dvor, samostan časnih sestara, a sustavno se granatirala i mostarska katedrala.
  • Oštećeni su i dom kulture, muzej i arhiv, knjižnica, bolnica, Dom zdravlja, zgrada kazališta, Muzička škola, zgrada Simfonijskog orkestra. Uništen je i cijeli niz mostarskih hotela, škola, predškolskih ustanova, studentskih domova i fakulteta, općina, sud, katastar, pošta, robne kuće HIT I razvitak.
  • Velik broj objekata u Mostaru zahvaljujući prije svega sredstvima EU-a obnovljen je, no velik dio njih i dan-danas su ruševine koje prijete građanima Mostara.
Odjel za branitelje GO HDZ BiH Mostar