Mostar, 13. listopada 2019. – U akciji čišćenja jezera, koja traje od 29. rujna do 13. listopada, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutarnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i streljivo odbačeno ili zaostalo iz rata.

Tijekom posjeta bh. i češkog izaslanstva predstavljene su poduzete aktivnosti i učinci misije, a nazočni su uz pomoć podvodnih kamera i dronova za podvodno snimanje mogli vidjeti rad timova na podvodnom razminiranju. Izaslanstvo GO HDZ-a BiH Mostar, dopresjednik GO Damir Knezović i Tajnik Igor Lončar, je također posjetilo hvalevrijednu akciju.

Ministar unutarnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček podsjetio je da su češki ronioci u Bosni i Hercegovini prisutni od 2011. godine u BiH. – Oni su svoje zadatke obavili vrlo uspješno. U devet godina izvadili su nekoliko tona različitog streljiva – kazao je češki ministar te najavio da će se suradnja nastaviti dokle god to budu zahtijevali građani BiH.

Po riječima voditelja ronilačkog tima FUCZ-a Slavena Perića, dosada je u Mostarskom jezeru pronađeno 35 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava i više od stotinu komada raznog streljiva. Suradnja čeških i domaćih ronioca ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutarnjih poslova Češke Republike.

U okviru misije angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno s medicinskom i ostalom potporom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS.

Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar, čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i streljivo, prenosi FENA.