• „𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐞𝐜́𝐞 𝐬𝐭𝐯𝐨𝐫𝐢𝐭𝐢 𝐨𝐝𝐣𝐞𝐝𝐧𝐨𝐦 𝐢𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐣𝐞𝐝𝐧𝐨𝐦 𝐣𝐞𝐝𝐢𝐧𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐨𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮. 𝐈𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭 𝐜́𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐤𝐨𝐧𝐤𝐫𝐞𝐭𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐢𝐠𝐧𝐮𝐜́𝐚 𝐤𝐨𝐣𝐚 𝐜́𝐞 𝐩𝐫𝐯𝐨 𝐬𝐭𝐯𝐨𝐫𝐢𝐭𝐢 𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐬𝐤𝐮 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭.“ – 𝐑. 𝐒𝐜𝐡𝐮𝐦𝐚𝐧
  • Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950 Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.
  • Ono što je karakteristično za tadašnje okolnosti u Europi, ali primjenjivo i za situaciju u kojoj sad živimo, jest da je ta ideja nastala s ciljem ekonomskog oporavka – onda nakon Drugog svjetskog rata, a sada ponovno priželjkujemo jednako zajedništvo i razvoj, za još jedan novi početak.
  • Dan Europe nam zato može biti podsjetnik da su svi izazovi premostivi, ako zemlje članice okupe svoje znanja, iskustva i sredstva za zajednički cilj. Mir, solidarnost i zajedništvo ovaj dan ponovno ističe kao europske vrijednosti koje vrijedi njegovati i promicati.