Danas, 22. rujna, se obilježava „Europski dan bez automobila“. Prvi put je obilježen 1998. u Francuskoj, u 1999. obilježavanju se priključuju talijanski gradovi, a svake godine obilježavanje Europskoga dana bez automobila poprima šire razmjere, priključuju se brojni europski gradovi, čak i zemlje koje nisu članice Europske unije. U pojedinim zemljama obilježava se u sklopu Europskog tjedna pokretljivosti, od 17. do 22. rujna.
Cilj je ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport. Osim globalnog zatopljenja i drugi čimbenici prometa predstavljaju opasnost za zdravlje. Procjenjuje se da od prometnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje, a glavni su uzrok smrtnosti u populaciji između 15 i 29 godine života.
U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, u srijedu 22. rujna 2021. godine od 17 sati MUP HNŽ će vršiti privremenu regulaciju motornih vozila u užem središtu grada zbog održavanja “Mostarske biciklijade”.
Promet motornih vozila regulirat će se u ulicama kojim će prolaziti biciklisti i to: ulicom Kralja Tvrtka, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Kralja Petra Krešimira 4 do kružni tok “Rondo”, zatim šetnicom do Španjolskog trga, ulicom Hrvatskih branitelja/Bulevarom narodne revolucije, Lučki most, Ulicom Maršala Tita, do bivše robne kuće Razvitak, Most Musala do kružnog toka i dalje kroz ulicu Ante Starčevića do Hotela Ero, desno prema mostu Maršala Tita do Željezničkog kolodvora, lijevo ulicom Maršala Tita prema kružnom toku u Zaliku, dalje ulicom Kralja Tomislava, preko novog mosta na vrhu Avenije do skretanja za Centar 2 i sve do tržnog centra Mepas Mall.
Imajući u vidu sve navedeno, jedan dan u godini izbjegavajmo korištenje automobila i umjesto njih se koristimo javnim prijevozom, a možda nas dan bez automobila sve potakne i ohrabri da promijenimo osobne navike i više pješačimo i bicikliramo.