“Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.”

Dana 23. rujna 2021. godine u Domu kulture Buna održan je sastanak Temeljnog ogranka Buna i pododbora HDZ BiH GP Jug na temu pokretanja inicijative kojom bi se Bunski kanali, odnosno područje uz rijeke Bunu i Bunicu, zaštitili u skladu s njihovim primarnim ciljevima upravljanja.

Područje Bunskih kanala je 70-ih godina prošlog stoljeća proglašeno zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH. Potrebni su dodatni napori i aktivnosti kako bi se kroz legalne procedure postigla formalna zaštita u interesu žitelja ovog područja i uz to otvorila mogućnost razvoja održivog turizma, jer ova lokacija je sve posjećenija te se u skladu sa zakonom i treba očuvati. Za nas i za generacije koje dolaze.

Zaključke sa sastanka će u formi inicijative na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara uputiti Klub vijećnika HDZ BiH GV Mostar. Ne smijemo dozvoliti da područje koje je, prema studijama, stvarano milijun godina i bogato s više od 20 endemskih vrsta, uništimo svojom nebrigom i nezainteresiranošću. Jer priroda ne treba nas, a mi prirodu itekako trebamo.