• Danas se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.
  • Činjenica je da ljudi od svih uniformi javnih državnih službi najviše vole i cijene baš uniformu vatrogasca, zasigurno leži u činjenici da su baš oni, ti koji spašavaju naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i istovremeno žrtvujući svoj život. Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša.
  • Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik, te je pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli se odreći vjere. Stoga je stavljen na muke, pretučen i osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, carev pomoćnik Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna žena po imenu Valerija.
Svim članicama i članovima profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, posebice PVP Mostar, sretan vam dan vašeg nebeskog zaštitnika. Hvala Vam na svemu što činite!