Na današnji dan, 1993. godine utemeljena je Hrvatska republika Herceg Bosna.
Hrvatska republika Herceg Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. godine izrazla iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne utemeljene 18. studenoga 1991. kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Hrvatska republika Herceg Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u izjavi medijima kazao je kako se 28 godina nakon utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne s još više žara i jasnog odnosa prema utemeljiteljima Hrvatske zajednice a potom i Hrvatske republike Herceg Bosne prisjećamo tog vremena, ponosni.
U sklopu obilježavanja 28. obljetnice u ponedjeljak, 30. kolovoza, s početkom u 19.00 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače biti će prikazana premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Zidine” o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu.