Predizborna kampanja u Mostaru završava sutra. Počinje izborna šutnja i čekaju se izbori koji će u svakom slučaju donijeti promjene u gradu na Neretvi jer će biti formirano Gradsko vijeće. Kakva je bila kampanja, kakvi se očekuju rezultati pitali smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BIH Mostar Slavena Zeljku.

Četiri tjedna kampanje su iz vas. Imate kakav zaključak?

Neobična i teška kampanja. Vremenske neprilike, epidemiološke mjere, zabrana okupljanja, izbjegavanje kontakta, i čitav niz drugih okolnosti su onemogućile ili pak usporile prenošenje poruke biračima ne neposredan način. Siguran sam kako smo ipak uspjeli prenijeti poruke na veliki broj birača, a onda putem lokalne transmisije, poruke ne virusa, i na veliku većina birača. Zaključak je da biračima nedostaje komunikacije sa onima koje su birali ili tek žele izabrati. Prema tome jedan od zadataka novoizabranih vijećnika će biti stalna komunikacija sa građanima.

Što Mostarci žele?

Mostarci žele kvalitetu života i sigurnost u svom gradu. Žele bolja, ali i nova radna mjesta, žele priliku za život u svom gradu. Žele bolji grad. Neće biti jednostavno, ali nećemo odustati dok prije svega ne objasnimo kako i na koji način je mjerljiva kategorija kvalitete života. Jedan dio stanovnika, ne samo Mostara nego i Bosne i Hercegovine ne razumije da je kvaliteta života mjerljiva, da postoji ljestvica prema kojoj se može utvrditi stupanj kvalitete života i da sve što vidimo oko sebe može na ovaj ili onaj način utjecati na tu razinu. Potrebno je što kraćem vremenu izraditi akcijski plan unaprjeđenja cjelokupnog stanja u gradu, počevši od najmanjih stvari do infrastrukturnih projekata u gradu.

Sve bošnjačke i tzv. građanske stranke su se ujedinile u ideji da Hrvat ne bude iduće četiri godine gradonačelnik Mostara. Jesu li izbori u Mostaru definitivno razotkrili kako nema ‘građanskih’ stranaka u BIH? 

Kada jedni druge prozivaju za ‘prodaju Mostara Hrvatima’ onda je mislim i djeci u vrtiću jasno da tu nešto smrdi. Proteklih nekoliko mjeseci SDA izravno ali i preko svojih privjesaka (DF) proziva SDP i Našu stranku da su i ove ali i Opće izbore 2018. trgovali sa HDZBiH. Ista ona stranka koja je tražila da se ne uključuju ostale stranke u mostarski sporazum, a onda prije usvajanja u Parlamentarnoj skupštini tražila izlaz kroz konzultacije sa partnerima. S druge strane SDP i Naša stranka prozivaju SDA da je prodala Mostar kroz potpisivanje mostarskog sporazuma u kojem se nalaze izmjene Izbornog zakona na koje su 2018. godine kao strana u pregovorima dali suglasnost. Da nije usvojen zakon još dugo ne bi imali priliku obmanjivati javnost svojim populističkim obećanjima, slikati se za plakate, i uopće imati priliku birati i biti birani na lokalnim izborima u Mostaru. Čini mi se da će bošnjačke stranke napraviti SVE ZA to da Mostar sutra NE MOŽE.

Mislite da će unatoč sveopćoj mobilizaciji bošnjačkog biračkog tijela Hrvati imati gradonačelnika Mostara?

Izborni zakon je vrlo jasan. Poznato je koliko se bira sa kojeg gradskog područja i gradske liste, koliko gdje ima birača, potencijalan broj glasova i omjeri među strankama, ukupna izlaznost je promjenjiva, ali na temelju svih ulaznih parametara možemo zaključiti da su uzalud stvorili klimu koju građani Mostara ne zaslužuju nakon dvanaest godina bez izbora. HDZBiH će imati većinu u Gradskom vijeću i izabrati gradonačelnika.

Strahujete li od apstinencije birača?

Ne vjerujem da će biti visok postotak onih koji će ostati kući, unatoč zimskom razdoblju i epidemiološkim mjerama. Dvanaest godina smo bez izbora, osam godina bez Gradskog vijeća, a imamo i one koji su se drznuli ali i preračunali u nekim strategijama otimanja ili preuzimanja vlasti. Razgovarajući sa ljudima da se zaključiti kako su prepoznali namjere, i da će bez obzira na sve nepovoljne okolnosti u kojima se nalazimo iskoristiti svoje pravo i svoj glas dati onima koji su cijelo vrijeme tu i dijele sudbinu svog naroda, a ne dolaze iz drugih gradova ‘davati podršku’ ili ‘čitati lekcije’ Mostarkama i Mostarcima.

Ranije ste rekli kako ste upoznati sa planom bošnjačkih stranaka o osvajanju mandata u većinski hrvatskim područjima. Mislite da će se to dogoditi?

Mogu pokušati, tj očekujem da će pokušati. Sustav je očito pripremljen, jer kako drugačije objasniti da SDA nema listu na Gradskom području Zapad a ima formirane temeljne organizacije, a SDP nema listu na Gradskom podruju Jug, dok obje stranke ili koalicije imaju prijavljene liste na Gradskom području Jugozapad. Iako su građani Mostara to prepoznali, ne vjerujem da će tek tako odustati, ali sam siguran da neće uspjeti. Cjelokupna strategija neće donijeti rezultat, jer će građani ova tri gradska područja svojim masovnim izlaskom onemogućiti da oni osvoje ijedan mandat a naši promatrači nadzorom nad biračkim procesom onemogućiti izborni inženjering.

Prema vašoj procjeni koliko mandata će imati HDZ BIH?

Teško je procjenjivati broj mandata, jer to ovisi broju osvojenih glasova i njihove distribucije po izbornim jedinicama u ukupnom broju glasova, kojih zbog okolnosti u kojima izlazimo na izbore može biti nekoliko tisuća više ili manje. Ono što je sigurno je da će HDZBiH biti stranka sa najvećim brojem mandata u Gradskom vijeću i izabranim gradonačelnikom.

Što kažu istraživanja? Koliko stranaka sa hrvatskim predznakom uopće može preko izbornog praga?

Istraživanja su uvijek podložna tumačenju a čest problem je i reprezentativnost uzorka. Prema određenim anketama koje smo mogli vidjeti na portalima ali i komentarima političkih analitičara radi se o dvije a vjerojatno i tri politička subjekta. Postoji jedan dio glasova koji će nažalost ‘propasti’ jer stranke neće prijeći prag, a nije bilo dovoljno političke mudrosti ili možda dovoljnog razumijevanja procesa ali i izborne strategije pa da se na bolji način organiziraju kako bi osvojili mandata.

Što nakon 20. prosinca?

Službeno počinje zima, a Mostar dobiva priliku za novi početak koji smo čekali osam godina. Kratki odmor za Božićne blagdane i novogodišnje praznike za svjež start u novoj godini. Nadam se samo da će novogodišnja odluka ‘prvog u Bošnjaka’ biti da konačno preuzme odgovornost za ono što potpiše.

 

(http://www.pogled.ba/)