– Rijetko se dogodi da bošnjačkim političarima ne odgovara izjava nekoga od predstavnika međunarodne zajednice, ali kad se to dogodi onda počinje panika kako u javnost prenijeti što je taj predstavnik zaista mislio reći, a ne što je zaista rekao.

Poručio je to za portal Bild.ba predsjednik mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a BiH Slaven Zeljko, komentirajući nedavne otvorene prijetnje ratom čitavoj regiji bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Češće se pak događa, dodaje Zeljko da im ne odgovora izjava nekog od predstavnika susjednih zemalja, ali reakcija je ista, panika kako bi dali novo značenje izjavi.

– Ako u tome ne uspiju, onda u medijski prostor ubacuju riječi ili pak teorije koje na ovim prostorima izazivaju obrambenu reakciju zbog čega svaka argumentacija gubi smisao – opisuje Zeljko za Bild.ba.

U posljednjih tjedan dana smo svjedočili i jednoj i drugoj situaciji, dodaje predsjednik GO HDZ BiH Mostar.

Pokušalo se, prema njegovim riječima, uvjeriti javnost da je državni tajnik SAD Anthony Blinken pismom poručio nešto što u pismu ne piše, a da nije poručio ono što u pismu piše.

– Ovakva reakcija upućuje na to da su pismo doživjeli kao onaj stih iz dječje pjesmice ”u tom pismu piše ne volim te više”. Ključna razlika je što državni tajnik Blinken nije patka, a niti su patka najnovije poruke američke, ali i EU administracije – oštar je Zeljko.

Nedugo nakon toga, nastavlja, dolazi još jedna neugodna situacija, odnosno komentar/upit Slovenskog predsjednika Boruta Pahora o završetku disolucije Jugoslavije kao pretpostavke ulaska područja Jugoistočne Europe u Europsku uniju kao i mogućnosti mirnog razlaza Bosne i Hercegovine.

– Umjesto da u skladu s diplomatskim uzusima ne upadnu u političku dimenziju ove teme i ostave je politolozima na razmišljanje, jer nitko normalan ne vjeruje u mogućnost novog ratnog sukoba, izabrali su da nevješto brane suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i time napravili gaf mnogo veći od provokativnog komentara nepoznatog autora kojeg je predsjednik Pahor samo prenio iz ”nekih europskih krugova” – objašnjava sugovornik portala Bild.ba.

Kako bi dovoljno naglasili težinu izjave, ali i značenje vlastite reakcije pribjegavaju hiperbolama i zapaljivim riječima koje unose veći nemir nego sama izjava na koju reagiraju, dodaje Zeljko, pa nastavlja:

– A kada nemaju rješenje ili pak hrabrosti da preuzmu odgovornost za dužnosti koje su dobili od birača onda se traži izlaz u stvaranju privida nestabilnosti ili ugroze kako bi netko drugi preuzeo odgovornost. Taj svjesni apel za produženje agonije koju prisustvo vanjskog suverena unutar granica Bosne i Hercegovine proizvodi je svojevrstan politički mazohizam.

BEZ REAKCIJE ZAPADNIH LIDERA?

Četvrt stoljeća potpomognute demokracije, prema njegovom mišljenju, nije proizvelo politički odgovorno društvo koje će izabrati vodstvo spremno za preuzimanje odgovornosti. Zapadni lideri, možda i jesu svjesni okolnosti zbog kojih Bosna i Hercegovina (ne)funkcionira u ovakvim uvjetima, ali jednoznačne ili jednostrane reakcije će sigurno izostati, uvjeren je.

– Javna diplomacija ne poznaje radikalne poteze, a razina samokritike u međunarodnoj zajednici još uvijek nije na dovoljnoj razini da bi se dogodio konkretan zaokret u kratkom vremenu. Ono što određeni bošnjački političari očito ne razumiju je da retorikom koju koriste doprinose prosvjetljenju međunarodne zajednice kada je riječ o budućnosti Bosne i Hercegovine – zaključuje za Bild.ba Slaven Zeljko.

Podsjetimo, Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva, nelegalno i nelegitimno izabran, za slovenski Delo rekao je:

– Svakome u Evropi ko zamišlja da će mirnom podjelom Bosne i Hercegovine završiti raspad Jugoslavije, treba poručiti da je taj raspad završen i da se poigravanje granicama u regionu ne može završiti mirno i bez ozbiljnih posljedica po čitavu Evropu.

Bild.ba